Wednesday, 16 March 2011

BILA SAYA XMENGANTOK..

BILA SAYA MULA BERCERITA...


Grrrr,ape nak buat ni..saya selalu cmni bila da bangun xle tdo..so bkak lappy then ON fb and mula la memblog..haha,(xcited lebih)..semalam g hantar adik2 balik klang,ingat le jumpe abah tapi alik2 abah lok xde,die g memancing..itu la HOBI abah lau nak tau,rindunya kat abah..da lama xmakan masakan abah..heeee,abah abah u r the best,lau u ol nak tau abah la mrs mama kami..hehe! love u abah :)





ABAH,u'r the greatest father in the world!


Act skunk saya kat rawang,menemani ibunda tercinta..saya sayang mama seperti saya sayang abah saya..memang la sume sayang parents masing2 kan,kuikui..even mama xjaga kami time kecik2,( biasa la masing2 mesti ade masalah lam kehidupan setiap manusia,heeee )...tapi i know she's try her best,that y i love my MAMA...mama ni la IBU yang paling sporting atas dunia ni,die xpernah mengongkong kami adik beradik..that y kami xSELIAR yang d'sangka..kami hargai kepercayaan mama terhadap kami..kami tidak akan mengecewakan mama..insyALLAH,mama bukan sahaja IBU kami malah mama adalah MY BESTIE..i wish 7 kelahiran akan datang,una nak mama yang sama..amin amin!!...aktiviti yang sering kami lakukan bila bersama MAMA : 

  1. karaoke bersama ( WAJIB )
  2. bercerita tentang masalah kami ( specially pasal teman2,ngeee )
  3. pergi salon and buat rambut ( mama SAID : ok sayang )
  4. makan,dan bila makan mama la paling cerewet..heeeee,kan mama kan..:)
  5. bila bercerita tentang masalah,selalu cakap 'kalaulah'..mama una tau dalam hati mama banyak yang terluka dan mama menanggung sorang diri..that y una and uni teman mama,i know u need someone..dun b sad MAMA..im here :)


MAMA,u'r the greatest mother in the world..


STORY ABOUT MY LOVELY SIBLINGS :)


lau u ol nak tau bila kami adik beradik bersama ade jep aktiviti lau kami bersama,kami adalah adik beradik yang sangat rapat..bagi saya adik2 saya adalah my bestie cov everything we share together...dari A sampai ke Z kami berkongsi bersama..tdo sesama,makan sesama,gelak sesama,sedih pon bersama2..nasib jep mandi xsesama,tapi ade la sometime..haha!saya la paling bertuah cov ade SIBLINGS yang understanding and love each others..hope hubungan kami xkan putus, i WISH!!..u ol nak tau persamaan kami adik beradik ape?heeee..persamaan die adalah GELAK kuat2 sampai gegendang telinga le pecah..haha..pelik gak even gelak bagai nak rak,ade gak la peminat2 kami..heeee ( pasan lebih )...abah selalu cakap : ape ni anak dara gelak mengalahkan pontianak..hishhh,..( kami wat2 muka xbersalah,sian abah..layan jelah anak anak mu ini )..



kampung tercinta!



baby,iya,me and emy :)


on DIET!!!

TIPS UNTUK DIET YANG SEIMBANG DARI UNA A.G (>_<)..heeee~



So ape jep topik kita arini,tajuk topik adalah bagaimana nak menurunkan berat badan tanpa berasa lapar dan dahaga...saya nak DIET,saya nak badan saya cam pelakon bollywood tu,AMRITA ARORA..seksi wat..(nak seksi2 tu la xpat nak DIET)..heeeee,bila saya cakap nak diet jep,mesti bebi saya cakap : no need 2 diet la sayang,seksi da skunk ni ( main angin mu b,heeee )...act saya nak mantain berat badan ngan ketinggian saya yang xberapa neh..how how how????tapi saya ade something nak sharing ngan u ol bout DIET..So basically program ni adalah diet program dengan tidak mengambil carbohidrate dan kurangkan GULA. Secara dasarnya program ni takder la ketat sangat. sebab bergantung kepada keadaan orang tu, program ini boleh disesuaikan. Bahan utama untuk program ini adalah AIR. Sebab dalam badan kita ni banyak kandungan airnya. so kita kena la buang air yang berlebihan.Untuk buang air yang berlebihan kita kena minum dengan banyak. Ini adalah benda yang kekadang susah nak buat,sebab malas nak sediakan air dalam kuantiti yang banyak..Anda perlu meminum air yang banyak untuk mengurangkan air di dalam badan..Mesti ramai yang mempertikaikan,kenapa kalau kita buang air dalam badan kena minum banyak air?bukan ka t bertambah air dalam badan..hurm??memang itu adalah perkara biasa laa yang kite dengar dari semu orang,namun apabila kita minum air kosong yang banyak,kita akan mengelakkan diri kita dari dehidrated atau kekeringan..then kita akan lebih kerap ke tandas untuk membuang air,dengan kegiatan ini,banyak mineral yang kita tidak perlukan akan dibuang juga dalam proses ini ..Kemudian kita pergi kepada pemakanan, secara dasarnya kita kurangkan pengambilan karbohidrat. Mungkin ramai tak setuju dengan benda ni, tapi ini adalah salah satu program diet yang berada di pasaran… hehehe… so nak ikut atau tak terpulang. So basically kita akan lebih banyak ambil daging dan sumber2 protein. Tapi masih kurangkan gula.PERINGATAN: Jangan sekali-kali berlapar untuk menurunkan berat badan, kerana ianya tidak perlu. Apa yang penting, kita perlu seimbangkan pemakananan kita, kita perlu lihat bagaimana aktiviti harian kita, jika kita jenis yang suka bersarapan dan tidak mengambil makanan tghari, dan silalah mulakan hari anda dengan sarapan yang agak berat supaya kita akan mempunyai tenaga untuk meneruskan kerja2 seharian.



JOGGING,JOGGING!! :)

Tuesday, 15 March 2011

TENTANG SAYA..

(MY 1ST BLOG)

hai EVERYONE...
        
The 1st one,nama saya NUR HUSNA BT ABDUL GHANI..umo mesti u ol da tau kan,ngeeee..olready 22years old (still young ok),still belaja kat PTPL shah alam..diploma in managment,(WALAUPUN)...skunk da sem 3,agak lambat blaja cov continue stdy lambat..itulah saya,kuikui..i've a big family,ade MAMA yang sporting dan ABAH yang tegas tetapi caring habis,..even dowunk da divorced,tapi kami sume happy with together cov 'WE ARE FAMILY'..love both of u,then  adik beradik ade lam 7 org,(yaka?,hurmmm)..mereka2 sume yang saya sayang sangat,hanya ALLAH yang tau..
                      
 MY LOVELY SIBLINGS :

  • MOHD NUR ZAIRI ( belong/along)
  • NUR WAHEDA HANEEM (kida/kak ida)
  • MOHAMMAD HILMI (emy)
  • NUR HUSNI (uni/my twins)
  • NUR UMIRA (iya/bieya)
  • NUR HIDAYAH (baby/cekpoh,haha..)



WITH MAMA TIME KAT KG..hureyyyy!!




INI GAMBAR RAYA TAHUN 2008 (:
(kida,una,uni,ya and baby)



TRIP KAT PD BERSAMA MEREKA..(:


P/S : upload pic ni sbb susah nak cari pic yang ade kida and belong cov dowunk da married skunk..now tinggal la kami berlima yang masih bujang ini..tetttt,rindunya saat2 bersama dulu..bila ngok pic2 ni balik rasa sayu and sedih plak cov banyak sangat moment bila kami bersama..KENANGAN adalah masa silam kita,hidup mesti d'teruskan..(ayat cam bermasalah jep)..ngeeee,.

Saya memblog ni sbb xle tdo that y la terlebih excited,act saya ni xpandai nak memblog..saja wat hobi baru iaitu sharing everything tentang hidup saya..bila kite semakin membesar of cov need someone to share segala masalah suka atau duka..so,now my bloggy adalah MY BFF(bloggy friend forever)..haha!bole ka cmtu?xkisah la kan..ok la my BLOGGY..love love:)